Home » Therapie sessies » Beloningsysteem

Beloningsysteem

Gepubliceerd op 19 november 2021 om 21:12

Krijg ik een snoepje? Het beloningscentrum.. klinkt wel logisch, vindt je niet? Wanneer je een verslaving hebt beloon je je systeem met een middel die een goed gevoel opwekt. 

Verslavingsspecialisten:

Jellinek is DE verslavingszorg.. Samen met specialisten leer ik hoe een verslaving werkt. Ook mijn gedragingen: hoe gaat mijn brein om met een verslaving of ik zelf? Deze week hebben we het gehad over het beloningscentrum.

Het beloningscentrum

zorgt ervoor dat (bepaalde) gedragingen met een prettig gevoel beloond worden. Zie de pagina van jellinek voor meer informatie. Het beloningscentrum zit in de middenhersenen. En wordt geprikkeld door het stofje dopamine. Bij een beloningscentrum dat minder goed functioneerd, wordt er extra dopamine vrijgemaakt. Hierdoor wordt men vatbaar voor een verslaving. 

In combinatie met een verslaving

Wanneer ik me niet goed voelde kreeg ik trek. Ook als ik me goed voelde trouwens. Hoe ik mezelf beloon met middelengebruik is een gewoonte geworden. Een ingesleten patroon, zo kan je het ook noemen. Omdat het beloningscentrum in combinatie met een verslaving voor mij logisch klinkt, geloof ik er ook in. Daarnaast werkt lachgas ook angstremmend. 


Verandering

Wat vindt jij gezonde gewoonten? Met Allah bezig houden, afleiding zoeken, lezen, koken, persoonlijke verzorging, bloggen of de Koran leren vind ik gezond. Bewegen overigens ook! Wanneer ik me bezig hou met een van bovenstaande bezigheden, voel ik me trots, ook rust en vreugde. 

Wat kan je doen?

Je kan je hersenen prikkelen met beloningen die jij als gezond vindt. Niet met middelengebruik, juist met een andere gewoonte. Zo hou je je beloningscentrum tevreden! Hoe doe jij dat? 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Gemma van der Vegt
6 maanden geleden

Bedankt voor de info. Interessant.

Linda
6 maanden geleden

Het leest alsof je op de goede weg bent. Trots op jou! 💜

nicole orriens
6 maanden geleden

Ik vind het knap hoe je jezelf als het ware gaat herprogrammeren. Het klinkt me goed in de oren! Succes!

Joyce joshua
6 maanden geleden

Wat ben je goed bezig. Het is niet altijd makkelijk, maar je doet het toch maar. En wat goed van dat beloningssysteem!

Giulia Califano
6 maanden geleden

Wat goed dat je jezelf gezonde beloningen aan gaat leren! Het zal vast niet eenvoudig zijn, maar uiteindelijk natuurlijk absoluut de moeite waard.

Eva
6 maanden geleden

Je kan in ieder geval trots op jezelf zijn dat je deze stappen maakt. Interessant dat je het deelt. Zo inspireer je ook anderen weer.

Mandy Eggens
6 maanden geleden

Ik beloonde mezelf altijd met een bedeltje voor mijn bedeltjesarmband als ik 5 kilo was afgevallen haha, het motiveerde super goed!

Sandra Klomp
6 maanden geleden

Goed dat je andere manieren hebt gevonden om jezelf te belonen!

Lindaschrijfthetop
6 maanden geleden

Afleiding is erg belangrijk, dan heeft je hoofd geen tijd om eraan te denken.

Fallon
6 maanden geleden

Ik denk dat een beloningssysteem ontzettend goed zal helpen! En een extra verdienste iedere mijlpaal is ook niet verkeerd.

9Lives Cats Etc - Evendelen.be
5 maanden geleden

Beloningen bij afkicken vind ik persoonlijk heel motiverend. Ik tel dan ook regelmatig uit wat ik al uitgespaard heb door het stoppen met roken.
Het motiveert ontzettend.

Nienke van Oosten
5 maanden geleden

Wat ben je goed bezig, je mag trots zijn op jezelf! Mijn beloningen zijn een kop lekkere thee of koffie, even wandelen en bloggen.

Jolanda Hugens Kommers
5 maanden geleden

Moeilijk he die verslaving. Ik denk dat je enorm zelf-liefde moet gaan krijgen om van alle shit af te komen. Als je van jezelf houdt dan ga je keuzes maken die goed zijn voor JOU. Of dit nu gaat om relaties, eten etc. Maar dat is mijn idee....

Frederique
5 maanden geleden

Een dag vrij nemen vind ik altijd een echte beloning. Maar ook gewoon lekker een film kijken of extra lang in de douche staan.